Hier dan een woordje uitleg.

Via het "perkament" open je het prachtige programma HUMO-GEN, waar je de Stamboom van de verschillende families kan volgen.

Door te klikken op het tabblad "Zoeken" en door te bladeren in "het boek" kom je automatisch op de hoofdindex terecht van het bijhorende programma.  Ook via "ZOEKEN" op de startpagina, kom je rechtstreeks in deze hoofdindex terecht.

Deze hoofdindex kan in uiterlijk geregeld veranderen, dit is afhankelijk van de nieuwere versie van het programma. Zo kunnen zich er steeds wijzigingen voordoen. U ziet verschillende tabbladen, en daarboven staat nu de plaats (de stamboom) waar U wilt in zoeken.  Hier in dit voorbeeld is dit de "Genealogische Databank".  Deze databank is de totaliteit van de opgeslagen onderverdeelde stambomen, alsook de nog niet in een stamboom opgenomen personen.  Dus kortweg ALLES.

Nu zijn er volgende tabbladen:

Home; Stamboom; Extra; Help; Inloggen; Talenkeuze (vlag) en instellingen te zien. Deze laatste heb ik gesloten. Werkt dus niet.

Ieder tabblad heeft ook zijn onderverdelingen. Zo vind je bij het tabblad "Stamboom" de onderverdelingen:

"Namen".  Hier staan alle namen in, met het aantal dat er in die stamboom aanwezig zijn.

"Fotoboek" met alle voor handen zijnde foto's van die bepaalde stamboom.  

Het Tabblad "Inloggen"  : 

Persoonlijke gegevens, welke aan de wet op de privacy onderworpen zijn, zie je niet, maar moet U "Inloggen" gebruiken.  Om die gegevens te krijgen voor "gebruikersnaam" en "wachtwoord"  moet U eerst bij ons aangemeld zijn,   Je kan dit rustig doen via het gastenboek, of via een mailtje.  Dit ter bescherming door de wet op de privacy. Wij sturen je de gepaste inlog gegevens op wanneer je hiertoe gemachtigd bent.  Deze inlog gegevens veranderen geregeld.

Op het tabblad  "Help"  dat je ter beschikking hebt, worden een aantal termen verduidelijkt welke in genealogie bruikbaar zijn, alsook wat je allemaal op de verschillende tabbladen kan vinden.

Door op "A-"  of  "A+"  te klikken verklein of vergroot ge uw beeld.  "Reset" zet alles terug normaal.  Handig voor kleine tekst.  Tevens is er nu ook via de vlaggen een uitbreiding vreemde talen voorhanden.

Hoofdindex

Wanneer je een naam ingeeft, kan je selecteren in welke stamboom je wil zoeken. Deze staan links in het blauw afgedrukt.  De geselecteerde stamboom staat in het zwart, en verschijnt ook in de tabbladen balk.  Een reeds aangeklikte stamboom komt in het oranje te staan. 

Je kan kiezen waar je wil zoeken : 

 in een bepaalde stamboom,

 in alle stambomen.  

Alfabetisch zoeken kan je door op de letter te klikken die met je naam begint. Bij Verhaegen is dit "V"

 of klik je bij "meest voorkomende namen" als je zoeknaam daar reeds bijstaat

 het beste is dat je zoekt in alle stambomen, want van zodra ik weet in welke stamboom je toebehoort, zet ik ook je gegevens over naar deze stamboom.

 

Dan kom je op het tabblad personen met daarop alle gevonden namen, in overeenstemming met je ingaven.  Je ziet hier ook dat je in meerdere stambomen thuishoort.

Klik op de door U gevraagde naam en je komt op de volgende pagina,  Het gezinsblad.

Gezinsblad

Hier zie je de globale opmaak van de stamboom.  Merk op, dat vóór de naam een mappen icoontje staat.  Wanneer je met je muisaanwijzer hierop komt, zie je een venstertje opengaan met daarin een aantal knoppen.  Deze zijn voor de opmaak, waarvan de beschrijving is meegedeeld.

Als er foto's ter beschikking zijn, worden deze ook mee vertoond, dit helpt bij het zoeken naar...

Merk op dat je rechts boven, naast een "uitgebreide weergave" ook een "PDF report" kan vragen.

Hieronder is een grafische kwartierstaat te bekijken.  Van de tekstversie kan ik geen voorbeeld meegeven omdat deze veel te lang is.  

Probeer dit maar even zelf uit met deze link : http://www.huych-verhaegen.be/humo-gen/report_ancestor.php?database=humo_&id=I402

 ga naar beneden naar Maarten, open het map icoon en klik onder "Tekstueel"  op icoon  " kwartierstaat".

 

Ik hoop dat deze uitleg U wat verder kan helpen bij het gebruik van dit prachtige programma, waarvoor ik Huub Mons nogmaals hartelijk dank. 

Bij eventuele vragen kan U ons steeds contacteren via het tapblab Contact

Veel plezier.